Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

30 Temmuz 2013 Salı

Emekli aylığının iptal edilme nedenleri - SSK EMEKLİ MAAŞININ SİGORTADAKİ GEÇMİŞ HİZMETLERİN FİİLİ ÇALIŞMA OLMADIĞI İDDİASIYLA KESİLMESİ!

Fiili çalışma olmadığı tespit edildiğinde emekli aylığı iptal ediliyor dava açıp aksini mahkemede ispat etmeniz gerek

Soru: 2007'de SSK'dan emekli oldum ve 2013 Temmuz'una kadar sıkıntısız şekilde emekli aylığımı aldım. 2012 Haziran ayında bir zarf geldi SGK' dan bir müfettiş tarafından çağrıldım. Gittiğimde bana X adlı iş yerinde çalışıp çalışmadığım soruldu. Ben de çalışmadığımı söyledim. Orada çalışmadığıma dair imza attırdı. İmzayı attıktan sonra 420 gün kadar primimin bu iş yerinden yattığını, çalışmadığımı da kabul ettiğim için bu günlerin silineceğini söyledi. Birçok avukata danıştım bana bir zarfın daha geleceğini bundan sonra itiraz edebileceğim söylendi. Aradan bir sene geçti yaklaşık bir hafta önce SSK sicilime baktığımda 2000-2001 yılları arasında 420 günüm 0 olarak gözüküyordu. Ve maaş kısmında ödenmiyor yazıyordu. Ertesi gün hemen SGK’ ya gittim, memur dosyamı gösterdi ve maaşımın durdurulduğunu bir hafta on gün içinde kararın bana yollanacağını söyledi.

Benim haberim olmaksızın önceden çalıştığım iş yeri primimi başka bir iş yerinden yatırıyor. Daha sonra o iş yeri ben böyle bir adamı çalıştırmadım diye SGK' ya başvuruyor ve sorumlusu ben oluyorum. Emeklilik için başvurduğumda SGK gerekli incelemeleri yapmış olsaydı, bunlar başıma gelir miydi? Önceden çalıştığım iş yeri sahibi kendilerine herhangi bir cezanın gelmediğini söylüyor, primlerimden sorumlu olan onlarken ceza neden bana kesiliyor?

Avukatım orada çalıştığımı kanıtlamamız gerektiğini söyledi. Eski iş yeri sahibim bunu inkâr etmeyeceğini, davada yanımda olacağını belirtti. Bu noktada ne yapmam gerekir? Bu tür vakalar nasıl sonuçlanır?

Vahdettin KUŞ


Cevap: SGK fiili çalışma olmadığını tespit ettiğinde, emekliliği iptal ediyor. Ve yersiz ödenen emekli aylıların iadesini istiyor. Bu yasal bir  durum. Çünkü, fiili çalışma olmadan bildirim yapılarak pek çok kişi, sahte yoldan emekli edilmiş. Kurum bunları tespit ederek aylıklarını kesiyor.

Avukatınız doğruyu söylemiş. Emekli aylığınızın kesildiğinde dair yazı tebliğ edildiğinde iş mahkemesine dava açabilirsiniz. Mahkemede sözünü ettiğiniz işyerindeki çalışmanızı belge ve şahitle ispat etmeniz halinde, emekli aylığınızı dava yoluyla tekrar bağlatabilirsiniz. Fakat buradaki sıkıntılı durum, adı geçen işyerinde çalışmadığınıza dair belge imzalamışsınız. Çalışmadığınızı kendiniz itiraf etmişsiniz.

Ekrem SARISU - POSTA

Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor - EMEKLİLİK HESABINDA SGK İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNİN ÖNEMİ!

Emekli olma şartlarınızı sigorta başlangıç tarihiniz belirliyor

Soru: 1953 doğumluyum. 4.069 gün prim ödemem var. Emekli olmak için dilekçemi de gönderdim. Ama on ay daha sigortam olması gerektiğine dair yaz geldi. Sizce bu işte bir gariplik yok mu? Ayrıca yurt dışında da çalıştım. Ama pasaportumu kaybettiğim için giriş çıkış tarihini de Hatay/ Kilis den almam lazım. Kafam çok karıştı. Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Emre BİTER


Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihiniz 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarih ise, yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan süre ve yaş şartını da sağlıyorsanız emekli olabilirsiniz. Sigorta başlangıç ve askerlik tarihinizi(gün, ay, yıl olarak) ve askerlik sürenizi bildirmeniz halinde daha sağlıklı bilgi verebiliriz.

Ekrem SARISU - POSTA
 

Doğum borçlanmasından annem nasıl yararlanır? - DOĞUM BORÇLANMASIYLA EMEKLİLİK!

Anneniz Bağ-Kura SSK’ya nazaran 1600 gün az prim öder 

Soru: Annem 1970 doğumlu. 3 çocuğu var. 2006’da SSK girişi var. Doğum borçlanmasından nasıl yararlanır? Ve şu anda sigortasını yatırıyoruz. Ne zaman emekli olabilir?

Merve ONUR

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamıyor. Anneniz 2006’daki sigorta başlangıç tarihinden sonra olan ve doğum tarihinden sonraki iki yıl içinde prim ödemesi olmayan en fazla iki doğumunu borçlanarak, toplam 1440 gün kazanabilir.

Anneniz emekli olmak için: 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Toplam primini 7000 güne tamamlaması şartıyla, 2028 de 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılıyor. Anneniz isteğe bağlı prim ödeyerek toplam prim ödemesini 5400 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşı dolduracağı tarihte Bağ-Kurdan emekli olması da mümkün.

Ekrem SARISU - POSTA

Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? - 18 AY ASKERLİK BORÇLANMASIYLA BAĞ-KUR EMEKLİLİK DURUMU!

2014’de 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 28 Ağustos 1965 doğumluyum. 1 Şubat 1985 sigorta girişim var. 1 Şubat 1989’a kadar toplam 360 gün prim ödedim. 2 Mart 1989’dan bu güne kadar Bağ-Kurluyum. 9 Eylül 1985 – 1 Mart 1987 tarihleri arasında 18 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Bilgilendirirseniz mutlu olurum.

Mehmet ALPARSLAN
Cevap: Askerliğinizi borçlanmanız halinde,  Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 49 yaşınızı dolduracağınız 28 Ağustos 2014 de emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - POSTA

Emeklilik için toplam prim gün sayımın 7000 gün olması mı gerekiyor? - 2000 YILINDA İŞE GİRENLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARI!

7000 gün prim ödeyip 60 yaşı doldurmanız gerek

Soru: 24 Mart 1982 doğumluyum. 26 Ekim 2000 sigorta girişliyim. Arada askerlik ve biraz çalışmama zamanlarım oldu. Şuan itibari ile Toplam 3502 gün prim ödemem var. Sormak istediğim toplam prim gün sayım 7000 mi olması gerekiyor?

Özgür TANRIKULU

Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 24 Mart 2042’de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com