Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

25 Ocak 2011 Salı

Torba yasada 25 yıllık sigortalılık süresini ve yaşını doldurmuş fakat prim eksiği olanlara aradaki boşlukları ödeyerek emekli olma hakkı var mı?

SORU:



Ben 13.11.1958 doğumluyum 1986 yılından 2001 yılına kadar 5340 gün prim  doldurduktan sonra 2 yıl ara verdim 2003 yılında Bağ-kur'a geçtim.  Şu anda da Bağ-kurluyum 120 gün askerlik borçlanmamı yaptım.  Benim öğrenmek istediğim torba yasada bu boşluğu borçlanıp emekli olmamızı sağlayan bir kanuni düzenlemenin olup olmadığı yönündedir.   Bu konuda ( 25 yılı doldurmuş yaşı dolmuş fakat prim eksiği olanlar hakkında ) bilgi vermenizi rica ederim.  Selamlar...


Savaş T.



CEVAP:

Savaş bey; Torba yasada prim boşluğu olan dönemleri borçlanarak kazanma yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.

Böyle bir yasanın çıkması halinde sosyal güvenlik sisteminin bükük beli tamamen felç olur.


Bu ve benzeri sorular o kadar çok geliyor ki...

Vatandaşın böyle bir beklenti içinde olmasını akıl ve mantıkla da izah etmek mümkün değildir.

Sosyal güvenlik sistemi popülist politikalar yüzünden bu hale geldi.

Yeni emeklilik yasalarının neden çıktığını sanıyorsunuz?

 Kadınların 38 erkeklerin 43 yaşında emekli edildiği dönemler yüzünden insanlar sigorta primlerini doğru düzgün ödeyemiyor.  Dün bu yasaları alkışlayanların çocukları bugün mağdur oluyor.

Şu haliyle 255 lira olan en düşük isteğe bağlı Bağ-kur primi çok yüksek bir rakamdır. Eğer her isteyenin  emeklilik taleplerine cevap verilirse bu primler 300 lira da olur 400 lira da olur...
  • Siz ''Yaşı ve 25 yıllık sigortalılık süremi doldurdum prim günün eksik böyle bir yasa var mı?'' diyorsunuz.
  • Diğer taraftan prim günü ve 25 yıllık sigortalılık süresi dolu fakat yaşını tamamlamayanlar eski kanunlara göre bir defaya mahsus emeklilik hakkı istiyor.
Yani anlayacağınız herkes kendi durumuna uygun bir yasa çıksın istiyor.

Fakat takdir edersiniz ki herkesin her istediğinin olması mümkün değildir.

Geçmişte siyasetçiler öyle yasalar çıkarmışlar ki vatandaş istemekten çekinmiyor.


Sanırım sorunda buradan kaynaklanıyor...

''Bu yasa çıksın sonuna kadar  haklısınız'' demek kolaydır ve belki daha fazla prim yapar. Doğru olduğuna inanmadığım şeyleri yazmam.


Benim bu konudaki düşüncelerim bunlardır.  İsteyen okur isteyen okumaz. Doğruları yazdığım için bana sitem eden okuyuculara cevabım budur.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SSK ve Bağ-kur Emeklilik Sorularınızı Yanıtlıyor

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com